Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se žije v Zimbabwe? Za chleba zaplatíte i deset milionů

Zimbabwe
Zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - Co všechno víte o Zimbabwe? Kdysi považována za nejbezpečnější zemi v Africe, která turistům nebyla úplně cizí. Dnes však patří mezi nejchudší státy a mnoho lidí ani pořádně neví, kde přesně leží. Přesto se už přes týden drží v titulcích světových médií. Zimbabwe zkrátka dává o sobě vědět, i když ne v tom nejlepším světle.

Krásná krajina, spoustu přírodních rezervací i historických památek, divokých zvířat a jakýsi pomyslný ráj na zemi. Na straně druhé však taky velká chudoba a neuvěřitelná inflace, kdy si chleba ani za milion nekoupíte. Přinášíme vám deset zajímavých faktů o Zimbabwe, které jste nejspíš netušili.

1. Biblická země Ophir

Většina Čechů si nejspíš ještě vzpomene, že v koloniální minulosti byla tato země nazývána Jižní Rhodesie. Co jste však nejspíš nevěděli, je, že o regionu se už zmiňovala samotná Bible. Podle popisu se mělo jednat o nesmírně bohatou oblast nebo přístav, odkud měl král Šalomoun získávat lodě přeplněné zlatem, perlami, santálovým dřevem nebo slonovinou. Země měla bezesporu velké nerostné bohatství, což nakonec přilákalo i kolonizátory z Velké Británie.

2. Nejdéle vládnoucí prezident

Hlavní figura současného politického chaosu v Zimbabwe, Robert Gabriel Mugabe, patří mezi nejdéle vládnoucí a nejstarší hlavy státu vyjme členy královských rodin. V letech 1980 až 1987 byl premiérem země, od roku 1987 pak prezidentem. Je taky velmi bohatý, jeho odhadované jmění je asi 10 milionů dolarů. To není na státníka zas tak moc, ale v chudé zemi jako je Zimbabwe se jedná o převratnou částku.

3. Věk dožití

Zimbabwe má řadu společenských problémů, což se odráží zejména věku dožití obyvatel. Skoro polovina obyvatel je mladších 21 let, muži se dožívají nanejvýš 46 let a na rozdíl od Evropy a vyspělých států se těší delšímu životu než ženy. Ty zde v průměru dožijí jen 45 let, jedná se o jeden z nejnižších průměrů na celé planetě. Může za to zejména chudoba a špatná lékařská péče. Země má asi 14 milionů obyvatel, desetina z toho musí žít s AIDS.

4. Každý je zde milionář

Zimbabwe bývala vyhledávanou turistickou destinací kvůli své nádherné přírodě a divočiny. To se však změnilo od roku 2002, kdy se do hry dostávala super vysoká inflace, která odřízla zemi z podvědomí cizinců. Míra inflace zde dosáhla až 231 milionů procent. Základní potraviny stály po milionech (chleba přibližně 10 milionů), hyperinflace dosáhla svého vrcholu v roce 2008, kdy se začaly tisknout sto miliardové bankovky. O rok později se země své měny radši vzdala (zimbabwský dolar), dnes tu nakoupíte hlavně za americký dolar nebo jihoafrický rand.

5. Olympijští vítězové

Možná se to nezdá, ale i v této zemi naleznete skutečné sportovní talenty. Zimbabwe si může připsat celkem 8 zlatých medailí z různých olympijských her. Jednu zlatou medaili získalo ženské družstvo v hokeji v roce 1980, dalších sedm si přivlastnili z Atén nebo z Pekingu závodní plavci. V zemi je velmi oblíbený fotbal, kriket nebo rugby.

6. Silná víra v mořské panny

V zemi je hlavním náboženstvím křesťanství, ale lidé stále věří na staré mýty. I když nemají přístup k moři a vody je zde málo, veřejnost dodnes věří, že v moři žijí mořské panny. To by možná bylo úsměvné, kdyby se zde často nestávalo, že ve jménu náboženství se unáší, mučí i zabíjí. To vše se pak hází na vinu právě mořským vílám, které si zde představují jako nesmírně ďábelská stvoření. A jako všude jinde, i zde se silně věří v moc peněz. Každý alespoň trochu zámožný muž si pěstuje velké břicho, aby všem ukázal, že má na maso každý den.

7. Špatné postavení žen

Se silnou vírou v církev není překvapením, že tady mají duchovní silné slovy. Země celkem uznává dva typy manželství, jedno je známé civilní, druhé takzvané zvykové. Zatímco v prvním případě zákon dovoluje pouze monogamii, v tom druhém už může mít muž, kolik manželek si přeje. Rozvody jsou dovolené, ale dochází k nim zřídkakdy. Hlavně ženy jsou odloučením poznamenané na celý život, zatímco muž se může v klidu znovu oženit.

8. Ohromující příroda a zážitky

Co tolik lákalo turisty na Zimbabwe? Předně je to nádherná příroda, Viktoriiny vodopády jsou dnes na seznamu UNESCO. Jsou široké asi kilometr a minimálně 100 metrů vysoké. Padající vodu můžete slyšet až na 40 metrů daleko. Koho přírodní úkazy tolik nelákají, možná rád využije i nevšední zážitek, a to procházku se lvy a dalšími divokými zvířaty, které v Evropě známe jen ze ZOO. Zimbabwe má pět velkých národních parků a rezervací, kde si můžete život v divočině zažít na vlastní pěst.

9. Překvapivě vysoká gramotnost

Země je chudá a má nízkou životní úroveň, přesto gramotnost je tady snad nejvyšší v celé Africe. Skoro až 90 procent dospělých umí číst i psát, přesto ze země v minulých letech odešlo přes milion lidí. V zahraničí hledají zejména lepší možnosti a chtějí ukojit hlavně svůj hlad, kolem 4 milionům lidí v Zimbabwe hrozilo v roce 2017 hladomor. Situace je tak vážná, že mnoho lidí si nemůže dovolit víc než jedno jídlo denně, zejména děti jsou silně podvyživené.

10. Nerostné bohatství

Naštěstí nám v Africe nevzniká nové ohnisko konfliktů, přesto jsou si obě zaostalé země nápadně podobné. Kromě autoritářského režimu si i v Zimbabwe musí zvykat na pravidelné výpadky proudu, a to i s ohledem k tomu, vodní elektrárna na Dam Kariba toho vyprodukuje dost, aby se země mohla dělit o energii se Zambií. Většina elektřiny však spotřebuje těžební průmysl, který tvoří asi desetinu státních příjmů. V Zimbabwe se těží především zlato, uhlí, nikl, chróm (60 % světových zásob), křemík (90 % světových zásob), měď, cín a další.

Témata:  Zimbabwe zajímavosti Afrika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy