Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronovu vizi Evropy může ohrozit Německo

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Realizace odvážných vizí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ohledně obnovy Evropské unie bude obtížnější, pokud nebude mít Francie v Německu "silného partnera". Řekl to dnes nový mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux.

Podle agentury Reuters jde o dosud nejvýraznější projev z francouzské strany v souvislosti s protahujícím se čekáním na vznik nové německé koaliční vlády. Dosavadní neúspěšné rozhovory tak prý představují nebezpečí pro Macronovy nápady na reformu eurozóny, stejně jako společné obranné, přistěhovalecké a energetické politiky.

"Přirozeně věnujeme velkou pozornost všemu, co by mohlo pomoci stabilizovat politickou situaci (v Německu), protože bez silného partnera bude samozřejmě obtížnější uskutečnit ambiciózní evropský projekt prezidenta (Macrona)," řekl Griveaux na setkání s novináři.

Macron a německá kancléřka Angela Merkelová v minulých měsících často hovořili o tom, že by se Francie a Německo jako dvě největší ekonomiky EU a hlavní tahouni z minulosti ujaly v tomto ohledu iniciativy.

Před týdnem ale ohrozil čtvrtý mandát kancléřky Merkelové krach vyjednávání o koalici křesťanských demokratů (CDU/CSU) se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Nyní se opět rozjíždí přípravy na případné obnovení předvolební velké koalice křesťanských demokratů se sociálními demokraty (SPD).

Podle Reuters taková jednání však nemusí být rychlá. Evropská unie má v současnosti úzký manévrovací prostor pro to, aby zpracovala rozsáhlé Macronovy návrhy, protože se blíží volby do Evropského parlamentu v roce 2019, a navíc již tak budou Brusel pravděpodobně rozptylovat rozhovory o odchodu Británie ze společného svazku a spory o novém dlouhodobém rozpočtu.

Kromě toho vznikají pochybnosti o tom, zda budou němečtí sociální demokraté brát unijní reformy jako svou prioritu v plánovaných koaličních jednáních.

Témata:  EU Německo Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy