Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ruského kosmodromu Vostočnyj odstartovala druhá raketa +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Moskva - Z ruského kosmodromu Vostočnyj dnes v 8:41 moskevského času (6:41 SEČ) odstartovala raketa Sojuz-2.1b s meteorologickou družici Meteor-M a 18 dalšími malými družicemi z různých států. Jde o druhý start v historii tohoto nového ruského kosmodromu.

O deset minut později se od třetího stupně rakety oddělila část s hlavní družicí, vážící téměř tři tuny a určenou pro globální předpovídání počasí po dobu pěti let. Postupně mají následovat další družice - desítka satelitů Lemur z USA, kanadská družice LEO Vantage, norská AISSat-З, japonská IDEA, švédská SEAM, dvě americké družice Landmapper-BC a německý satelit D-Star One, než se nakonec trosky nosné rakety zřítí do Tichého oceánu po 12:15 SEČ.

První raketa odstartovala z kosmodromu v Amurské oblasti na východě Ruska před půldruhým rokem, 28. dubna 2016. Nosná raketa Sojuz 2.1a tehdy vynesla na oběžnou dráhu trojici menších družic.

Vostočnyj, jehož vybudování stálo několik stovek miliard rublů (více než sto miliard korun), je první ruský národní civilní kosmodrom, který má Moskvě zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se po rozpadu SSSR ocitl v zahraničí - v Kazachstánu.

Plocha kosmodromu Vostočnyj by měla činit po dokončení 1035 kilometrů čtverečních, jeho délka bude dosahovat až 36 kilometrů, šířka 18 kilometrů. V areálu kosmodromu bude přes 400 budov a zařízení, kromě jiného tři odpalovací rampy (dvě pro rakety Sojuz a jedna pro Angary), letiště, závody na výrobu paliva, 97 kilometrů silnic a necelá stovka kilometrů železničních tratí.

Témata:  Vostočnyj vesmir vesmírná loď Sojuz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy