Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin opožděný start rakety označil za lajdáctví

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Podle informací listu Kommesant ruský prezident Vladimir Putin přísně pokáral šéfy kosmického programu za odložený první start na kosmodromu Vostočnyj.

Raketa Sojuz 2.1 měla z Vostočného jako první vesmírný aparát odletět v noci na středu SELČ, ale start byl na poslední chvíli o 24 hodin odložen. Podle posledních informací automatické zastavení přípravných operací způsobil signál o závadě palivového ventilu nosné rakety. Ventil byl ale údajně v pořádku, vadný byl kabel, který vyslal mylný signál o poruše.

Putin podle Kommersantu tuto skutečnost označil za lajdáctví. Důtku dostal vicepremiér Dmitrij Rogozin a přísnou důtku šéf kosmické agentury Roskosmos Igor Komarov. Potrestán byl i šéf podniku, který vadný kabel na kosmodrom dodal. Na druhý pokus raketa v noci na dnešek SELČ odletěla a Putin přítomné šéfy kosmického programu pochválil.

Start se podle dnešních zpráv přesto neobešel bez problémů. Roskosmos oznámil, že bylo zaznamenáno dvacet drobnějších poruch. Poškozena byla podle agentury Interfax i startovací rampa.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Vostočnyj

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy