Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský premiér Medveděv žádá trest pro viníky havárie družice Meteor

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Neúspěšný start družice Meteor-M z nového ruského kosmodromu Vostočnyj rozezlil Kreml. Premiér Dmitrij Medveděv žádá trest pro viníky. Příčinou neúspěchu se podle předběžných zjištění mohla stát lidská chyba při programování letu.

Medveděv dnes o situaci diskutoval se svými náměstky, mezi nimiž byl i vicepremiér Dmitrij Rogozin odpovědný za ruský zbrojní a kosmický program.

"Doufám, že si uvědomujete vážnost situace," řekl předseda ruské vlády Rogozinovi. "Je třeba předložit návrh na nápravu a samozřejmě zjistit, kdo za to odpovídá," konstatoval Medveděv.

Družice, která se již oddělila od nosné rakety Sojuz, prý dostala první impuls k zažehnutí vlastního raketového pohonu v nesprávné orientaci, a proto se zřítila do oceánu. Nepodařená mise byla další ranou pro ruský kosmický průmysl, který se jen obtížně zotavuje z řady dřívějších nezdarů. "Nelze to strpět! Žádné pojistné plnění nenahradí ztrátu, kterou jsme v tomto případě utrpěli,"zuřil Medveděv.

Důrazné kritice premiér podrobil nejmenované ruské činitele, kteří po startu z Vostočného okamžitě ohlásili úspěch mise. Podle dřívějších zpráv pochvala zazněla z úst Rogozina, agentura Roskosmos přiznala neúspěch až tři hodiny po havárii. "Šéfové bystře ohlásili, že start se povedl a všechno je v pořádku. To je naprosto nepřípustné," řekl Medveděv.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko Vostočnyj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy