Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská kauza: Komise si k výpovědi předvolala Trumpova zetě

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Jared Kushner vypovídal tento měsíc před komisí Roberta Muellera, která vyšetřuje údajný vliv Ruska na prezidentské volby v USA. Zeť amerického prezidenta se vyjadřoval ke kauze bývalého hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna.

Muellerova komise Kushnera zpovídala zhruba 90 minut a snažila se mimo jiné zjistit, zda má Trumpův zeť informace, jež by hovořily ve Flynnův prospěch. Podle zdroje agentury AP před komisí o Flynnovi vypovídalo několik svědků z okruhu Bílého domu.

Potvrzení o Kushnerově výpovědi se objevilo v době, kdy státní zástupci pracující pro Muellerovovu komisi odložili výpověď o Flynnově soukromé obchodní činnosti před velkou porotou.

Důvod tohoto odkladu není sice zcela jasný, ale v pátek Flynnovi právní zástupci upozornili Trumpovi právníky, že už s nimi informace o vyšetřování ruského vlivu nemohou sdílet. Ve Spojených státech se právníci obhajoby běžně o informace dělí se svými kolegy, kteří stojí na stejné straně. Podle listu The New York Times by to mohlo znamenat, že Flynn začal s Muellerovou komisí spolupracovat.

Americké tajné služby na počátku roku zveřejnily, že kampaň, která měla ovlivnit loňské prezidentské volby v USA, nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo pošpinit demokratickou kandidátku Clintonovou.

Média posléze informovala, že se Flynn scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Kontakty začaly ještě před listopadovými volbami a pokračovaly během předávání moci Trumpovi. Flynn nakonec v únoru odstoupil.

Témata:  Michael Flynn USA volby v USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy