Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo v Sýrii: OSN žádá okamžitou evakuaci 500 lidí z východní Ghúty

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - OSN kvůli humanitární krizi žádá evakuaci 500 lidí, včetně 167 dětí, z obléhané východní Ghúty. V oblasti eskalovalo napětí, má tam přitom být dodržována bezpečnostní zóna.

Východní Ghúta je posledním větším územím u Damašku, které je v rukou odpůrců syrské vlády. Žije tam asi 400.000 lidí a zhruba polovinu z nich podle OSN tvoří děti.

Syrská armáda oblast východní Ghúty obléhá od roku 2013. V posledních týdnech tam zemřelo devět dětí, které čekaly na povolení k evakuaci od syrského režimu. Povolení k evakuaci do nedaleké nemocnice měli od vlády dostat i další nemocní a zranění.

Poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland také řekl, že ve východní Ghútě eskalovalo násilí. V oblasti má být přitom dodržována bezpečnostní zóna. Její existenci podpořily na jednání v Astaně Rusko a Írán, které podporují syrskou vládu, i Turecko, které stojí na straně některých protivládních povstalců.

Témata:  Sýrie humanitární krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy