Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama kritizuje Trumpa: USA už nedokážou ochránit planetu

Barack Obama, exprezident USA
Barack Obama, exprezident USA
Foto: Pete Souza

Dillí - Americký exprezident Barack Obama se od lednového ukončení svého působení v Bílém domě ke svému nástupci moc nevyjadřuje, ale dnes v Dillí učinil výjimku. Lituje, že USA v současnosti opustily vedoucí pozici v celosvětovém boji proti oteplování.

"Je to dohoda, která dá našim dětem možnost ochránit se před dramatickými změnami planety, i když teď máme malou pauzu," řekl Obama na tiskové konferenci k účasti USA v pařížské dohodě. USA ji ratifikovaly dva měsíce před Trumpovým zvolením.

Trump s teorií oteplování nesouhlasí, dohodu považuje za ohrožení pracovních míst a rozvoje průmyslu. V červnu souhlas své země s dohodou odvolal, i když země může odstoupit nejdříve tři roky poté, co dokument vstoupí v platnost, tedy 4. listopadu 2019. Celý proces pak trvá ještě další rok. Trumpův krok sklidil kritiku ve světě i v USA.

"Dobrou zprávou je, že v USA jsou státy, podniky, univerzity a města, která budou prosazovat, aby Amerika respektovala své závazky, jež jsme na sebe vzali my," řekl dnes Obama.

Pařížská dohoda z roku 2015 předpokládá, že se země pokusí v příštích desetiletích zpomalit nebezpečné globální oteplování, a zmírní tak dramatické důsledky, jako jsou sucha a vzestup hladiny moří. Růst teploty se má udržovat pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Program OSN pro životní prostřední (UNEP) soudí, že emise CO2 budou v roce 2030 vyšší než 50 miliard tun, zatímco cíl dohody předpokládá, že emise nepřekročí 42 miliard tun. Podle propočtů UNEP to bude znamenat zvýšení průměrné teploty až o 3,2 stupně Celsia.

Témata:  Barack Obama globální oteplování Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy