Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít Erdogan problémy? Svědek u soudu řekl, že prezident věděl o porušování sankcí proti Íránu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

New York/Ankara - Před soudem v USA stanul turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Prezident Recep Tayyip Erdogan podle jeho výpovědi věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem, a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Ostře sledované soudní jednání, které ještě více pošramotilo vztahy mezi USA a Tureckem, začalo tento týden v New Yorku právě výslechem Zarraba, který byl zatčen loni v Miami. K činům se přiznal a přistoupil na dohodu, protože mu hrozilo až 70 let vězení.

Erdogan prý do schématu praní peněz, jež stálo na státní bance Halkbank, nechal zapojit ještě další dva peněžní ústavy, a sice VakifBank a Ziraat. Tehdejší ministr hospodářství Zafer Çaglayan "mi řekl, že premiér (Erdogan) schválil, aby se do této činnosti zapojily Ziraat a VakifBank", vypověděl obchodník.

Erdogan podle tureckých médií už před zveřejněním Zarrabovy výpovědi uvedl, že Turecko americké sankce proti Íránu neporušilo. Erdoganova vláda kauzu označuje za "spiknutí proti Turecku". Proti výpovědi se v oficiálním prohlášení dnes ohradila také VakifBank.

Zarrab před soudem osvětlil pohyb miliard eur. Počátky plánu sahají do začátku roku 2012 a na sklonku roku následujícího rozpoutalo v Turecku korupční skandál. Ten vedl sice k demisi několika ministrů a k zatčení 16 lidí, následné čistky v řadách policie a justice ale skandál udusily. Turecká vláda později věc označila za spiknutí a za pokus o svržení vlády, z něhož obvinila hnutí duchovního Fethullaha Gülena.

Turecko poslalo na účet v ústavu Halkbank peníze za íránskou ropu, Zarrab následně za peníze nakoupil zlato, které pak propašoval do Dubaje, kde je prodal. Peníze z prodeje pak skončily v Teheránu. Později - v roce 2013 - peníze legalizoval prostřednictvím falešných objednávek potravin, řekl před soudem obchodník.

Systém, který na pokyn tehdejšího ministra Çaglayana vytvořila Halkbank, prý nejprve pral peníze za prodej íránské ropy a zemního plynu Turecku, ale později i dalším zemím. Zarrab v této souvislosti zmínil Indii a Itálii. Turecko-íránský obchodník se podobný plán pokusil vytvořit i v Číně, ale když tamní banky zjistily, že je do věci zapojen Írán, z plánů sešlo.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy