reklama

Evropská unie v listopadu prodloužila licenci glyfosátu o pět let. Francie má podle unijního práva možnost rozhodnout se v této věci samostatně.

Macron dal zemědělcům a vědcům tři roky, aby našli náhradu, ale termín je podle mnohých nereálný. "Tři roky nestačí, potřebujeme na přizpůsobení se přání veřejnosti delší čas," sdělil Hervé Fouassier, jemuž patří 200hektarové hospodářství jižně od Paříže. Podle dalších není ani pětiletý odklad dostatečný. Zatím není znám žádný herbicid cenově s glyfosátem srovnatelný.

Glyfosát, který je obsažen v herbicidu Roundup, umožňuje hubit plevel, aniž by zemědělci museli pole častěji ošetřovat mechanicky. Účinný je také na kamenitých půdách nebo tam, kde je plevel hluboce zakořeněn. Při jeho aplikaci se musejí použít ochranné masky o oděvy.

Pokud se levná alternativa nenajde včas, hrozí Francii podle kritiků Macronova záměru ztráta konkurenceschopnosti v unii i v celosvětovém měřítku, když jiné země budou glyfosáty dále používat.

Podle průzkumu firmy Ipsos by zákaz glyfosátů znamenal pro francouzský obilnářský sektor ztrátu 1,1 miliardy eur (28 miliard Kč) a pro vinařství 900 milionů eur, protože by se v důsledku nižší úrody snížil export. V klidu jsou pouze pěstitelé, kteří už nyní dodržují ekologické zásady.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2015 dospěla k závěru, že glyfosát může vyvolat rakovinu. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.