Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o brexitu se komplikuje? Klíč k budoucnosti Británie mají v rukou v Dublinu

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Dublin - Britskou žádost o zahájení druhé fáze brexitových jednání Evropská unie odmítne, pokud nebude Irsko spokojeno s návrhem Spojeného království na budoucí podobu režimu na společné hranici obou zemí. Právě hranice mezi Irskem a Severním Irskem a její podoba po plánovaném odchodu Británie z Evropské unie v březnu 2019 je jedním z hlavních sporných bodů v jednání Londýna s evropskou sedmadvacítkou. Dalšími dvěma jsou finanční vyrovnání a práva občanů EU v Británii a Britů v EU po brexitu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk to řekl dnes na tiskové konferenci po jednání s irským premiérem Leem Varadkarem. „Dovolte, abych to řekl naprosto jasně: Pokud bude nabídka Spojeného království pro Irsko nepřijatelná, bude nepřijatelná i pro EU. Chápu, že pro některé britské politiky to může být těžko pochopitelné," řekl Tusk.

„Následujících několik dní bude klíčových," zdůraznil dnes na tiskové konferenci s Tuskem také premiér Leo Varadkar. „Toto je důvod, proč klíč k budoucnosti Spojeného království - určitým způsobem - mají v rukou v Dublinu, aspoň po dobu jednání o brexitu," dodal předseda Evropské rady.

Před týdnem Tusk Británii vyzval, aby do 4. prosince dosáhla pokroku v jednáních o sporných bodech. Pokud takový posun v tomto termínu nepřijde, nebude podle něj moci unijní summit v polovině prosince rozhodnout o začátku diskuse s Londýnem o budoucích obchodních a dalších vztazích.

Irsko chce zabránit vytvoření takzvané tvrdé hranice, což by znamenalo zavedení celní i pasové kontroly. Ministr zahraničí Simon Coveney ve čtvrtek řekl, že Irsko zřejmě nebude muset v rámci jednání o brexitu použít kvůli hraničnímu problému veto. "Myslím že se to dá stihnout, ale je k tomu třeba postupovat rychleji a s větší pružností než dosud. Nejsme ještě tam, kde bychom potřebovali být, ale myslím, že by se to mohlo v příštích dnech podařit," řekl dnes k možnosti dosažení dohody o hranici před summitem.

Témata:  Donald Tusk EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.