Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korea není sama. Kimovi zůstává nakloněna jedna jediná země

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Pchjongjang/Havana - Americký prezident vyzval svět k přetržení kontaktů se Severní Korejou, minimálně jedna země na světě ho však neposlechne. KLDR a Kubu pojí společný nepřítel - imperialistické Spojené státy americké, které podle nich narušují suverenitu ostatních zemí.

Kubánský ministr zahraničí na setkání se svým severokorejským protějškem prohlásil, že požadavky USA jsou "jednostranné a svévolné". Politik je označil za nepřijatelné, zvláště za současné situace, kdy dochází k vyhrocenému napětí na Korejském poloostrově. Severní Korea tak nejspíš našla alespoň jednoho přítele na mezinárodním poli, když i tradiční podporovatelé, jako je Čína nebo Rusko, poslední raketový test odsoudili.

Podle prohlášení kubánského ministerstva zahraničí se země shodly na tom, že USA musí respektovat státní suverenitu a mělo by se pokusit o mírové jednání a řešení krize. Severní Korea a Kuba mají dobré vztahy už od 60. let minulého století. Ostrovní stát je dnes však známý tím, že je proti jaderným zbraním, které Severní Korea vyvíjí.

Odborníci však za tímto přátelstvím vidí jistý potenciál. Podobně smýšlející Kuba by mohla mnohem efektivněji přemluvit KLDR, aby od svého jaderného výzkumu opustil. Oba státy sdílí socialistický režim, přičemž mají pocit, že jsou v neustálém ohrožení ze strany USA. Kuba se však dokázala světu otevřít a i bez jaderných zbraní má jistotu, že Spojené státy neplánují jejich zničení.

Podle Bílého domu se Trumpova administrativa dlouhodobě snažila o nekrvavé řešení, nicméně severokorejské provokativní chování dokazuje, že nemají o rozhovory zájem. V reakci na poslední raketový test tak USA navrhla další zpřísnění sankcí vůči Severní Koreje a vyzvala svět k hromadné blokádě.

Podle mluvčího ministerstva zahraniční spolu kubánský a korejský protějšky jednali hlavně o rozvoji socialistického systému v dnešním světě. Kuba a KLDR platí za poslední dvě země na světě, které si ještě stále drží ekonomický režim po bývalém Sovětském svazu, i když ostrovní stát Kuba s vládou Raula Castra začala více směřovat k tržnímu hospodářství po vzoru Číny a Vietnamu.

Témata:  Severní Korea Kuba jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy