Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory trvají: Ratifikace dohody Kosova a Černé Hory je v nedohlednu

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Podgorica - Ratifikace dohody z 25. srpna 2015 o demarkaci mezi Kosovem a Černou Horou je nadále v nedohlednu. Nová kosovská vládní komise dospěla k závěru, že vymezení společné hranice tímto dokumentem je pro Kosovo údajně nespravedlivé.

Pro Kosovo je tato dohoda velmi důležitá, neboť je jednou z podmínek jeho další evropské integrace. Kosovská opozice v čele s hnutím Sebeurčení se však proti dokumentu důrazně postavila s tvrzením, že připravuje zemi o teritorium. Kvůli tomu také účinně blokovala zasedání předchozího parlamentu, aby znemožnila odhlasování jeho ratifikace.

Nic proti tomu nezmohla dobrozdání v březnu 2016 mezinárodní expertní skupiny ani letos v únoru zvláštní vládní komise, do níž byli zapojeni domácí i zahraniční odborníci.

Nová kosovská vláda, která vzešla z letošních červnových voleb, se rozhodla ustavit další komisi. Její předseda Shpetim Bulliqi nyní řekl, že "dohoda nevzala v úvahu materiály, které hovoří ve prospěch Kosova".

Zpráva komise byla předložena vládě, která by měla po dohodě s prezidentem Hashimem Thaçim a předsedou parlamentu Kadrim Veselim rozhodnout o dalším postupu.

Veseliho Demokratická strana Kosova (DPK), jež je členem kabinetu, již dala najevo, že podpoří uzavřenou dohodu. Poslanci zastupující srbskou menšinu dali přitom podle předsedy předchozí vlády Isy Mustafy najevo, že ratifikaci dohody nepodpoří. Zdůvodňují to prý tím, že se tomu protiví Bělehrad, neboť by to znamenalo nepřímé uznání nezávislosti Kosova.

Témata:  Kosovo Černá Hora Srbsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy