Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin má plán na záchranu Sýrie? Pozice Ruska na Blízkém východě je křehčí, než se zdá

Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Moskva/Damašek - Válka v Iráku a Sýrii proti Islámskému státu je prakticky u konce, chalifát se nejspíš nepovede úplně vymýtit, ale fyzické území je pod kontrolou oficiálních vlád. Pokud máme určit vítěze, pak je jím zaručeně Rusko. Upevnilo v regionu svůj vliv, pozvedlo mezinárodní prestiž, získalo cenný trh pro svoje vojenské produkty, ale taky přístup k cenné ropě.

Jenže jejich postavení na Blízkém východě je velmi křehké. Sýrie se postupně dostává do fáze, kdy bude muset bez ohledu na konec občanské války znovu vybudovat poničenou infrastrukturu a hospodářství. S Američany si nerozumí, ale naopak po léta využívala pomoc a hlavně vojenskou podporu z Ruska. Jenže Moskva nemá dostatek financí, aby mohla do Damašku investovat.

Dnes se považuje syrský prezident Bašár al-Asad za "vítěze" války, nicméně vděčí za tuto pozici jen díky podpoře Kremlu. To ovšem Moskvě negarantuje, že její přítomnost v Sýrii bude i do budoucna vítaná a že země bude skákat tak, jak Rusko zapíská. Rusko bezpochyby pomohlo regionu hlavně vojensky, jenže poválečný vývoj si armádu už nežádá, naopak potřebuje zdroje a peníze.

S USA mimo hru se do soutěže zapojil i Írán, který přislíbil, že Sýrii pomůže s rekonstrukcí. Pomalu se tak dostává místo Moskvy na pozici přítele číslo 1, což je pro západní spojence nejspíš nejvíc nežádaný scénář. Kreml se snaží udržet kontrolu nad situací tím, že přikládá váhu hlavně na svoje působení a roli v celé války.

Syrský autoritářský prezident Asad není věrnou figurkou, která se bude navždy klanět za vojenskou pomoc. Přikloní se tam, kde mu nabídnou ekonomickou a rozvojovou pomoc. Kreml se tak děsí dne, když Damašek přestane jednat v zájmu Moskvy. Prezident Vladimir Putin nedávno uspořádal summit o Sýrii ne v Damašku, ale právě v ruském městě Soči, aby upoutal pozornost na sebe jako klíčového hráče, který má v rukou budoucnost Blízkého východu.

Odborníci se však shodují, že je to pouze divadlo, protože ruský prezident dobře ví, že jeho pozice je snadno otřesitelná. Sám tak musí přijít s nějakým plánem, který mu zajistí převahu. K tomu však zatím nedochází, Moskva doposud jen dokázala vyvíjet tlak na Asada, který poslechl, aby nepřišel o vojenskou podporu. Tahle doba se však chýlí ke konci.

Témata:  Vladimír Putin Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.