Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rajoy připustil změnu ústavy ve prospěch posílení katalánské autonomie, pro jsou i další lídři

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes připustil, že by změny ústavy podpořil, pokud neohrozí jednotu země. Pro úpravy textu, který je podle mnohých zastaralý, se vyslovili i politici dalších stran.

Debaty o možné reformě ústavy ve prospěch posílení katalánské autonomie dnes dominují oslavám španělského Dne ústavy připomínajícího 39. výročí jejího schválení v referendu.

"Jsem ochoten učinit reformu, ale jsou tu dvě nebo tři věci, které bych rád ujasnil. Nebudu v žádném případě akceptovat rozbití národní svrchovanosti, o budoucnosti Španělska mají podle mě rozhodnout všichni Španělé, a ne jen jejich část," prohlásil podle listu El País Rajoy.

Změnám ve prospěch decentralizace jsou nakloněny jak levicoví socialisté či Podemos, tak liberální Ciudadanos. Jejich šéf Albert Rivera dnes v parlamentu prohlásil, že ústava vyžaduje "seriózní a důkladnou" reformu, která by podle něho zaručovala rovnost práv všech obyvatel Španělska.

Debata o ústavních změnách probíhá dva týdny před předčasnými volbami do katalánského regionálního parlamentu, které mají podle představ Madridu vyřešit současnou krizi, během níž centrální vláda sesadila katalánské vedení kvůli protiústavní snaze o vyhlášení nezávislosti. Katalánští zastánci jednoty Španělska se domnívají, že příslib ústavních změn by jim mohl ve volbách pomoci získat na svou stranu část umírněných voličů a změnit poměry v parlamentu, kde v předloňských volbách získali těsnou většinu stoupenci nezávislosti.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy