Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel očekává návrh na dohodu o brexitu nejpozději do neděle

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise (EK) dál jedná Británií o uzavření první fáze rozhovorů o brexitu. Jakákoli nabídka z Londýna musí přijít nejpozději do neděle. V pondělí bude zahájena příprava summitu zemí EU, který začne ve čtvrtek.

Otázka hraničního režimu mezi Irskem a Spojeným královstvím po brexitu je jednou ze tří klíčových otázek první fáze jednání. Dalšími dvěma jsou finanční vyrovnání a práva občanů EU v Británii a Britů v unii po předpokládaném brexitu v březnu 2019.

"Jsme připraveni přijmout premiérku (Theresu) Mayovou, jakmile budou (Britové) připraveni," uvedl dnes na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí EK Margaritis Schinas.

Britové původně chtěli uzavřít dohodu s Evropskou komisí již v pondělí, aby mohli dát prezidenti a premiéři evropské sedmadvacítky na summitu zelenou zahájení druhé fáze jednání o brexitu, tedy jednání o budoucích vztazích.

Mayová z pondělního jednání ale navzdory očekávání odjela s nepořízenou, neboť dojednaný kompromis v otázce budoucího režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem narazil na odpor severoirské Demokratické unionistické strany (DUP).

"Stále s Londýnem debatujeme... Na obzoru ale není bílý kouř," uvedl dnes mluvčí komise Schinas s odkazem na tradici při volbě papeže. Zároveň popřel spekulace některých médií, že EK prodloužila termín na uzavření dohody do příštího týdne.

Témata:  Brexit Evropská komise (EK) Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy