reklama

Stránku na cestovatelském webu TripAdvisor založil v květnu spolupracovník média Vice Oobah Butler, který zrod fiktivní restaurace a její cestu na výsluní popsal ve středečním článku. Dříve prý pracoval jako tvůrce falešných recenzí na restaurace, za které od jejich provozovatelů dostával po 13 dolarech (asi 280 korun). Tato zkušenost mu na jaře vnukla myšlenku vytvořit zcela virtuální restauraci.

"Jednoho dne, jak jsem seděl v kůlně, která je mým domovem, zjevil se mi nápad: Za současného klimatu dezinformací a ochoty společnosti uvěřit absolutním sračkám, možná, že falešná restaurace může uspět," popsal Butler. "V tom momentě se to stalo mým posláním... , opravdu to udělám: proměním svoji kůlnu v nejlépe hodnocenou restauraci Londýna na TripAdvisoru," dodal.

Zaregistrovat nový podnik na cestovatelském webu zabralo necelý měsíc. Nebylo přitom ani nutné uvádět jeho přesnou adresu, protože The Shed At Dulwich byla restaurací "pouze pro hosty s rezervací".

Současně bylo potřeba obstarat fotografie nabízených pokrmů a příznivých recenzí. O druhou část se postarali Butlerovi přátelé, fotografie pak nafotil sám Butler, pouze s tím, že na snímcích jsou místo jídla materiály jako pěna na holení či obarvené houbičky na nádobí a v jednom případě dokonce i autorova noha.

Do srpna pronikla dulwichská kůlna do první dvoustovky nejlepších londýnských restaurací a s rostoucí prestiží se hromadili zájemci o pohoštění.

Na vrchol londýnské gastronomie se The Shed At Dulwich dostala 1. listopadu, po šesti měsících dezinformační kampaně. "Restaurace, která neexistuje, je momentálně na prvním místě v jednom z největších měst světa na jednom z nejdůvěryhodnějších světových webů s recenzemi," uvedl Butler.

Fiktivní podnik byl londýnskou jedničkou asi dva týdny, krátce poté jeho profil TripAdvisor smazal. "Jelikož není žádný důvod, proč by někdo měl v běžném životě chtít vytvářet falešné restaurace, není to problém, se kterým se běžně setkáváme. Takže tenhle 'test' není příkladem z reálného života," napsala Butlerovi společnost TripAdvisor. "To beru, neumím si představit, že by se jim tohle stávalo často," reagoval Butler.