Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová opět od rána jedná v Bruselu s Junckerem o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel/Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová se dnes brzy ráno sešla v Bruselu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem k rozhovoru o brexitu. Přítomni byli také britský ministr pro brexit David Davis a hlavní vyjednávač EU Michel Barnier.

Mayová má za sebou pozdně noční rokování s šéfkou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Arlene Fosterovou. Ta novinářům řekla, že ji jednání potěšilo. "Ukázalo se, že nebude existovat žádná červená čára v Irském moři (oddělujícím Severní Irsko od zbytku Británie). Jasně bylo potvrzeno, že celé Spojené království opouští Evropskou unii, že opouští jednotný trh a celní unii," uvedla.

Podle ní stále ještě existují nevyjasněné otázky, k jejichž vyřešení pro nedostatek času nedošlo. "Domníváme se, že bylo třeba dál jednat. Ale premiérka se rozhodla odjet do Bruselu," řekla Fosterová.

DUP drží při životě menšinovou vládu konzervativců. Mayová se snažila nalézt kompromis mezi požadavky DUP a irského premiéra Lea Varadkara ohledně hranice. Právě tato otázka je jedním ze zásadních témat, jejichž vyjasněním podmiňuje EU posun v brexitových jednáních.

Témata:  Brexit Jean-Claude Juncker Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy