Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinské vedení hrozí kvůli Jeruzalému bojkotem návštěvy viceprezidenta Pence

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh - Palestinské vedení chce bojkotovat návštěvu amerického viceprezidenta Mika Pence, který má být v oblasti ve druhé polovině prosince. Důvodem je středeční rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému jako hlavním městě Izraele.

Pence se chtěl 19. prosince sejít s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Džibríl Radžúb z vládnoucího Fatahu ale dnes řekl, že Pence není na palestinských územích vítán. 

Trump se rozešel s dosavadní americkou praxí a rozhodl se uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Už ve čtvrtek se kvůli tomu konaly protesty, při nichž podle palestinských zdrojů bylo zraněno na 50 lidí. Další protesty se čekají po dnešních poledních modlitbách a Izrael kvůli tomu vyslal stovky policistů na Západní břeh Jordánu a k jeruzalémskému Starému Městu. Vstup k tamním mešitám ale neomezil na určité věkové skupiny muslimů, jak v minulosti ve vypjatých bezpečnostních situacích činil. Většinou tam pouštěl jenom staré lidi a ženy, nikoli mladší muže. Dnes žádné omezení ohlášeno nebylo.

Trumpa za rozhodnutí kritizovalo mnoho zemí a podle odborníků se důsledky začaly rychle promítat do politiky v Izraeli. Ministr pro výstavbu Joav Galant řekl, že příští týden vládě navrhne ke schválení výstavbu 14.000 bytů, z nichž 6000 má být ve východním Jeruzalému.

Trumpovo oznámení je chápáno jako ohrožení bezpečnosti Američanů v regionu a širší bezpečnosti vůbec. České ministerstvo zahraničí kvůli situaci v Jeruzalémě vyzvalo k obezřetnosti a doporučilo vyhýbat se místům s vyšší koncentrací osob. Lidé nemají používat prostředky hromadné dopravy a měli by sledovat místní média. Nedoporučují se cesty a návštěvy v Pásmu Gazy ani výlety do blízkosti hranice se Sýrií a Libanonem.

Témata:  Palestina Izrael Jeruzalém Mike Pence USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy