Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je faraon. Útočte na USA a křižáky, hřímá Al-Káida kvůli Jeruzalému

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Istanbul - Muslimové se dle očekávání bouří proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalému. Do ulic Istanbulu vyšly po tradičních pátečních modlitbách tisíce lidé. Demonstrace se konaly i v Malajsii, Indonésii a Pákistánu.

V palestinském Betlému policie rozháněla dav slzným plynem. Na televizních záběrech je vidět lidi, jak házejí kamení, ulici zahalenou kouřem a demonstranty se šátky přes tvář. V Gaze je v ulicích několik tisíc lidí a další se začínají scházet před jeruzalémskou mešitou Al-Aksá. Izrael vyslal na riziková místa početné posily.

V Istanbulu se protest konal ve čtvrti Fatih v evropské části města. Lidé nesli nápisy Jeruzalém je naše čest, Pryč s Amerikou, pryč s Izraelem. Smrt oběma zemím provolávali Íránci na protestu v Teheránu.

Demonstraci, na kterou přišly v pákistánské metropoli Islámábádu stovky lidí, svolaly islamistické skupiny. Pálily se Trumpovy podobizny a podobné akce se konaly i v Karáčí a Láhauru. Ke shromážděným hovořili islamisté, kteří vyzývali muslimské země k přerušení vztahů s USA, což má Trumpa donutit, aby své rozhodnutí odvolal. Pákistánské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že Trump mění "právní a historický" status Jeruzaléma.

K útokům na americké cíle a také na spojence USA vyzvala teroristická organizace Al-Káida. Na své webové stránce nabádá ke svaté válce a Spojené státy označuje za moderního "faraona" utlačujícího muslimy. "Nejjistější a nejrychlejší způsob konfrontace s faraonem naší doby - Amerikou - je vést džihád ve jménu Alláha a útočit na zájmy USA a jejich sionistických a křižáckých spojenců všude na světě," uvádí se v prohlášení skupiny.

Proti Trumpově rozhodnutí protestovaly tisíce Malajsijců a Indonésanů. Politici obou zemí se připojili k těm, kdo s Trumpových rozhodnutím nesouhlasí. Před americkým velvyslanectvím v Kuala Lumpuru lidé pálili americké vlajky a provolávali protiamerická hesla.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vyzval ke klidu. Trumpovo rozhodnutí už dříve označil za politováníhodné a jednostranné.

Témata:  muslimové Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy