Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protijaderná skupina ICAN při ceremoniálu převzala Nobelovu cenu za mír

Jaderná puma, ilustrační fotografie
Jaderná puma, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Oslo - Představitelé Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN) dnes na ceremoniálu v norské metropoli převzali Nobelovu cenu za mír. ICAN se zasloužila o vznik Smlouvy o zákazu jaderných zbraní, kterou letos v červenci na půdě OSN podpořilo 122 zemí.

Smlouva, ke které se však nepřipojily jaderné mocnosti (například USA, Británie nebo Francie), ale i některé další země včetně Česka, má sloužit jako součást diplomatického tlaku zaměřeného na prosazení celosvětového nukleárního odzbrojení. Její odpůrci tvrdí, že stejného cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Cenu za protijadernou skupinu dnes převzaly šéfka kampaně Beatrice Fihnová a 85letá aktivistka Satsuko Thurlowová, která přežila výbuch jaderné bomby v Hirošimě.

"Hlavním poselstvím ICAN je, že svět nebude nikdy v bezpečí, dokud na něm jsou jaderné zbraně," uvedla Fihnová při převzetí ceny.

Před ceremoniálem vyzvala jaderné mocnosti, aby smlouvu o zákazu jaderných zbraní přijaly a zabránily tak konci lidstva. "(Smlouva) poskytuje (možnost) volby. Volby mezi dvěma konci: konci jaderných zbraní a konci nás (lidí)," uvedl Fihnová prohlášení.

Témata:  Nobelova cena jaderné zbraně Norsko

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy