Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí kvůli Jeruzalému zasáhlo už i Švédsko. Po žhářském útoku na synagogu byli zatčeni tři lidé

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Stockholm - Skupina mládeže v sobotu večer házela ve švédském Göteborgu zápalné lahve na synagogu a přilehlé židovské centrum. Velitel místní policie dnes oznámil, že incident se vyšetřuje jako pokus o žhářství. Zatčeni byli tři lidé.

Při sobotním útoku nebyl zraněn, ale od pátku je to druhý případ násilí namířený ve Švédsku proti Židům. V pátek se asi 200 lidí sešlo v jihošvédském Malmö na protestu svolaném proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Mnozí měli palestinské vlajky a provolávali protižidovská hesla.

Švédský premiér Stefan Löfven a další politici incidenty odsoudili. Úřady posílily bezpečnostní opatření u synagog a dalších židovských objektů i ve Stockholmu. Löfven dnes řekl, že je útokem v Göteborgu "velmi rozezlen". "V naší švédské společnosti není místo pro antisemitismus," sdělil.

Ministryně zahraničí Margot Wallströmová v sobotu na twitteru napsala, že považuje za nepřijatelné vyzývat k zabíjení Židů, což zaznívalo na demonstraci v Malmö.

Evropský židovský kongres dnes uvedl, že "útoky na Židy na evropských ulicích jsou nehorázností". Americký židovský výbor odsoudil páteční protest, který se konal v Berlíně a při kterém lidé pálili před americkým velvyslanectvím izraelské a americké vlajky. Německá policie zatkla deset lidí.

Témata:  Švédsko antisemitismus Německo Izrael židé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy