Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklý protest proti USA: Turečtí vesničané se "zakousli" do Trumpa

Donald Trump
Donald Trump
Foto: ABC News

Ankara - Protesty proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém jako metropoli Izraele mají různou podobu. Například strážci vesnic v jihoturecké provincii Antalya se demonstrativně zakousli do tuřínu.

Turecký výraz pro tuřín "turp" jim připomněl příjmení amerického prezidenta, které pro jistotu do této kořenové zeleniny před symbolickým aktem i vyřezali.

Strážci vesnic, tedy členové dobrovolné milice, se v úterý shromáždili před budovou ústředí svého dobrovolného sboru v okresu Kumluca. Na místo dorazili s palestinskými i tureckými vlajkami a tuříny. "Pád Jeruzaléma je i pádem Anatólie," uvedl jejich místní předák Mustafa Tüfekçi. "Jeruzalém je vzorem cti palestinskému lidu i celé muslimské komunitě," dodal. Po jeho proslovu se shromážděná skupina zakousla před kamerami do tuřínů.

Instituce strážců vesnic, dobrovolné regionální milice, byla zavedena státem v polovině 80. let. Systém milic znalých místního terénu a jazyka měl armádu podpořit ve vleklém boji proti Straně kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Turecko Donald Trump zajímavosti Jeruzalém

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy