Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uznejte Jeruzalém za metropoli Palestiny, žádá svět Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval světové mocnosti, aby uznaly Jeruzalém za hlavní město Palestiny. Americký prezident Donald Trump se minulý týden rozhodl uznat Jeruzalém za metropoli Izraele.

Erdgoan dnes na mimořádném zasedání Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu řekl, že rozhodnutí USA je odměnou za izraelské "teroristické činy".

Změnu statusu Jeruzaléma, který nebyl z mezinárodněpolitického hlediska dořešen, a to v neprospěch Palestinců, označil Erdogan za překročení nejzazší meze, za kterou muslimské státy nemíní ustoupit. Proto vyzval USA, aby zvrátily svoje "nelegální a provokativní rozhodnutí".

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který ovládá palestinská území na Západním břehu Jordánu, na konferenci prohlásil, že "celý svět" odmítá Trumpův krok.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Jeruzalém Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy