reklama

Padesátistránková zpráva firmy Cunningham Levy Muse hovoří o francouzské spoluvině, kterou vztahuje k období před, během i po genocidě, jež připravila o život přes 800.000 lidí. Američtí právníci mimo jiné viní tehdejší francouzskou vojenskou misi ve Rwandě, že podporovala vládu odpovědnou za masakry.

Zástupkyně mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch Ida Sawyerová ale zprávě vytkla jednostrannost. Agentuře DPA řekla, že analýza přehlíží zločiny, kterých se dopustila Rwandská vlastenecká fronta spojená se současným rwandským prezidentem Paulem Kagamem.

Rwandská ministryně zahraničí Louise Mushikiwabová prohlásila, že Kigali zprávu předalo francouzské vládě. Z Paříže ale zatím nepřišlo žádné vyjádření, napsala agentura AP.

Kagame v dubnu 2014 odsoudil "přímou roli Belgie a Francie v politické přípravě genocidy" a účast Paříže "na jejím vykonání". Podle něj nebyli francouzští vojáci rozmístění v červnu 1994 na jihu země pouhými komplici, ale i přímými aktéry masakrů.

Loni v listopadu začala rwandská prokuratura vyšetřovat až 20 vysokých francouzských činitelů, které podezírá z podílu na krveprolití. Úřady ve Francii zahájily letos v září oficiální prověřování největší francouzské banky BNP Paribas. Tu obvinila trojice nevládních organizací z toho, že umožnila financovat nákup 80 tun zbraní, které pak posloužily k vraždění ve Rwandě.