Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty na uprchlíky jsou neefektivní? Řecký premiér Tsipras zkritizoval Tuska

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras
Foto: kremlin.ru

Atény/Brusel - Šéf Evropské rady Donald Tusk zpochybnil unijní kvóty pro přerozdělování uprchlíků, prý jsou neefektivní. Za tato slova si vysloužil kritiku od řeckého premiéra Alexise Tsiprase.

Tusk uvedl, že přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi EU podle kvót je neefektivní nástroj, který unijní země rozděluje. "Donald Tusk udělal nevhodné a zbytečné prohlášení o otázce uprchlíků a já nemyslím, že by jeho návrh měl šanci na přijetí," řekl ve středu Tsipras.

Řecký premiér také upozornil, že jeho země nepřijme žádný návrh na řešení migrační krize v EU, který nebude založen na principu sdílení zátěže.

Proti přerozdělování migrantů v rámci EU na základě pevně přidělených kvót vystupují zejména Maďarsko, Česko a Polsko. Zdůrazňují, že v migrační krizi jsou a nadále hodlají být solidární s partnery v EU, ale jiným způsobem než přebíráním části migrantů. Navrhují například finanční pomoc, lepší ochranu vnějších hranic či partnerství se sousedními státy při boji s převáděči a při řešení migračních tlaků.

Témata:  Alexis Tsipras Donald Tusk Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy