Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko na summitu podrží Německo? Tsipras je ochoten pomoci Merkelové dohodou o uprchlících

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras
Foto: kremlin.ru

Berlín/Atény - Kancléřka Angela Merkelová našla při řešení migrační krize spojence v řeckém premiérovi. Alexis Tsipras je ochoten uzavřít s Německem dvoustrannou dohodu o zpětném přebírání migrantů.

Tsipras v interview pro list The Financial Times (FT) uvedl, že je otevřený možnosti uzavřít s Berlínem speciální dohodu týkající se zamezení "druhotných pohybů" uprchlíků, kteří přijíždějí na jižní hranice unie a pak se pohybují dál po území evropského bloku.

Merkelová (CDU) je na domácí politické scéně pod tlakem koaličního partnera CSU a jejího lídra Horsta Seehofera, který ve spolkové vládě zastává post ministra vnitra. 

Zatímco Seehofer chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranice, kancléřka to odmítá a chce najít společné evropské řešení. Obává se totiž dominového efektu a zániku Schengenu.

Tsipras pro FT řekl, že by mu návraty migrantů z německých hranic nevadily, pokud by věc vyslala zároveň signál převáděčům, že se Evropa migračními toky zabývá. Dle řeckého premiéra už není funkční dublinský systém, podle kterého unie určuje, kdo má odpovědnost za uprchlíka a za vyřizování jeho žádosti o azyl.

Dnes začne v Bruselu oficiální summit EU, je už druhým jednáním významných unijních činitelů o migraci za posledních pět dní. Nedělní "minisummit" lídrů 16 unijních zemí Merkelové pomoc ze strany jejích partnerů nepřinesla. Kancléřka po jednání pouze uvedla, že si uprchlíci nebudou vybírat, v které zemi EU požádají o azyl. Itálie předložila návrh, podle kterého by si každý stát unie sám nastavil kvóty na přijímání uprchlíků. Pokud by to neučinil, hrozil by mu finanční postih. Proti tomuto, ale i jiným podobným návrhům jsou země V4, mezi které patří i Česko.

Témata:  Angela Merkelová Alexis Tsipras uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy