Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry v Řecku mají 93 obětí. Umírali senioři i děti

požár
požár
Foto: Pixabay

Atény - Řecko dnes zveřejnilo seznam 93 obětí lesního požáru z 23. července, který se rozhořel východně od Atény. Mezi mrtvými ve věku od šesti měsíců do 95 let figurují i čtyři rodiny. Hospitalizováno zůstává 34 osob, šest z nich leží na jednotce intenzivní péče. Premiér Alexis Tsipras přislíbil reformu národního úřadu pro pomoc při živelních katastrofách.

Většina obětí jsou Řekové, ale zemřeli i dva Poláci, Ir a Belgičan. Poslední oběť na seznam přibyla dnes: zraněním utrpěným při požáru podlehla 78letá žena. Je desátým člověkem, který zemřel po neštěstí v nemocnici. 

Více než polovina obětí překročila 60 let. Na seznamu jsou i prarodiče, kteří zemřeli se svými vnoučaty. Mezi mrtvými figuruje pět členů jedné rodiny - 39letý kuchař, jeho žena, jejich dvě děti ve věku čtyři a sedm let a mužova 67letá matka. Celkem při neštěstí o život přišlo 11 dětí. Nejmladším z nich byl šestiměsíční chlapec, syn požárníka, který se toho dne účastnil hašení.

Levicová vláda od počátku čelí kritice za to, jakým způsobem se během neštěstí postupovalo. Státní úřad, který měl zakročit, podle kritiků nekoordinoval svou činnost s místní policií, která motoristy údajně směřovala do míst, kde hořelo.

Oheň "hluboce poranil nás všechny", prohlásil Tsipras, když oznamoval reformu Generálního sekretariátu civilní ochrany.

Příčina požáru a postup při něm se vyšetřují. Vláda měla zprvu podezření, že oheň byl založen úmyslně. Později úřady uvedly, že požár vznikl náhodně při spalování zahradního odpadu.

Nynější kabinet, který je u moci od roku 2015, za příčinu vysokého počtu obětí považuje zejména nelegálně postavené budovy a špatné územní plánování v letovisku Mati - odpovědnost by tak padla na předchozí vlády, které černé stavby tolerovaly.

Témata:  Alexis Tsipras Řecko požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy