Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybení v kritické chvíli? Úřady po útoku v Berlíně znaly oběti, příbuzné informovaly pozdě

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín - Krátce po útoku na vánoční trh v Berlíně z 19. prosince loňského roku se německé úřady rozhodly, že budou při identifikaci obětí postupovat podobně jako v případě pádů letadel, kdy je velmi těžké mrtvé identifikovat. Rodiny se tak o tragickém osudu příbuzných dozvěděly až se zpožděním.

Už několik hodin po loňském prosincovém teroristickém útoku v Berlíně úřady znaly totožnost 11 ze 12 obětí, příbuzné ale o osudu jejich blízkých informovaly většinou až za dva či tři dny. Zahraničním novinářům to řekl berlínský zmocněnec pro oběti útoku Roland Weber.

"Když rozjedete takovou mašinerii, tak nestačí, že mrtvý má u sebe průkaz totožnosti. Nestačí ani, když porovnáte DNA, potřebujete navíc ještě srovnání informací o zubech. To pak skutečně trvá dva až tři dny," uvedl Weber, podle něhož se tak ale zbytečně protahovala nejistota u pozůstalých.

"To nemuselo být, protože z rozhovorů se soudními lékaři jsem zjistil, že už první noc bylo po několika hodinách bezpečně identifikováno 11 z 12 obětí, protože u sebe měly průkaz totožnosti a žádná těžká poranění hlavy," podotkl. Už první noc tak bylo možné příbuzným sdělit, co se s jejich blízkými stalo. Na postup úřadů si v tomto ohledu stěžoval i Čech Petr Čižmár, jehož manželka Naďa při útoku zemřela.

Německé úřady na stížnosti Čižmára i dalších pozůstalých budou reagovat. Napříště se bude postupovat individuálně, a když soudní lékaři řeknou, že k identifikaci nejsou potřeba další testy, nebudou se dělat. "Protože tohle se nemůže opakovat. To je samozřejmě zcela nesnesitelná situace, když pozůstalí a příbuzní několik dní nevědí, kdo, kdy a kde zemřel. To nejde a to se už také nebude opakovat," řekl Weber na dotaz ČTK.

Berlínské i celoněmecké úřady chystají také další změny. Měl by se především usnadnit přístup postižených ke všem druhům pomoci, která by k nim nově měla směřovat přes jedno centrální místo, nikoliv přes mnoho různých. S podobným doporučením přišel ve středu i vládní zmocněnec pro oběti útoku Kurt Beck.

Témata:  teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně terorismus Německo Naďa Čižmár

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.