reklama

Podle listu zosnoval útok na vánočním trhu v Berlíně, který si vyžádal 12 obětí, včetně Češky, dvaatřicetiletý Tunisan Meher D. Místo jeho nynějšího pobytu je ale neznámé. Vyšetřovatelé se domnívají, že by mohl být v Libyi. Právě tam odešel z Tunisu v roce 2015 a tam se také přidal k IS. Odtud podle policie na dálku zradikalizoval Amriho a přesvědčil ho k teroristickému útoku.

Třiadvacetiletý Amri najel do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína 19. prosince 2016 večer. Použil k tomu ukradený kamion, jehož polského řidiče zastřelil. K útoku, při němž bylo také přes 50 lidí zraněno, se už tehdy přihlásil IS. Amrimu se podařilo uprchnout, ale čtyři dny nato ho na severu Itálie během rutinní kontroly odhalili a následně v sebeobraně zastřelili tamní policisté.

Německé úřady si posléze vysloužily kritiku za řadu chyb. Tamní policie Amriho několik měsíců sledovala a věděla, že porušuje zákony a prodává drogy. Přesto ho nezatkla. Najevo vyšla také špatná komunikace v této věci mezi úřady jednotlivých spolkových zemí.