Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové informace o útoku v Berlíně: Akci schválil šéf IS v Německu, Amri u něj měl "audienci"

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Tunisana Anise Amriho, který před rokem při teroristickém útoku v Berlíně zabil 12 lidí, naverbovali lidé z okolí kazatele abú Valá. Ten je považován za ústřední postavu Islámského státu (IS) v Německu.

Informují o tom televizní a rozhlasová stanice RBB a deník Berliner Morgenpost. Irácký kazatel se nyní musí zodpovídat před soudem v dolnosaském Celle z náboru bojovníků pro IS. Hrozí mu až 10 let za mřížemi.

Amri byl s velkou pravděpodobností ke spáchání útoku v Berlíně získán rozhovory s lidmi ze sítě kazatele abú Valá. Ten podle nového dokumentu veřejnoprávní televize ARD útok také nakonec schválil. Amri u něj předtím měl půlhodinovou "privátní audienci".

Amri loni 19. prosince v Berlíně zastřelil polského řidiče kamionu a jeho vozem pak vjel do jednoho z vánočních trhů. Vedle 12 životů si jeho útok vyžádal i desítky zraněných.

Témata:  teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně Islámský stát Německo Anis Amri

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.