Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ISS se vrátila trojice kosmonautů, loučení bylo dojemné +VIDEO

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Bajkonur - Z mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se dnes vrátili tři astronauti. Jejich přistávací modul Sojuz MS-05 dosedl podle plánu krátce po půl třetí místního času (9:30 SEČ) na kosmodromu v kazašském Bajkonuru.

Z ISS se dnes vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli. Završila se tak expedice na ISS s pořadovým číslem 53, informovala NASA.

Velitel expedice Bresnik z NASA strávil na oběžné dráze s letovými inženýry z Evropské vesmírné agentury (ESA) a ruské společnosti Roskosmos 139 dní.

NASA uvedla, že tři navrátivší se kosmonauti během mise, která začala 28. července, "provedli stovky biologických, biotechnologických a jiných experimentů".

Již ve středu předal Bresnik velení stanice ruskému kolegovi Alexandru Misurkinovi, který je momentálně na ISS s americkými kosmonauty Markem Vande Heiem a Joem Acabou. V úterý 19. prosince se k nim přidají ještě Scott Tingle z NASA, Anton Škaplerov z Roskosmosu a Norišege Kanai z Japonského úřadu pro vesmírný výzkum (JAEA).

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Rusko NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy