Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uplynulé dva roky nebyly pro nás jednoduché, přiznala Merkelová na sjezdu sesterské CSU

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka a šéfka křesťanských demokratů (CDU) Angela Merkelová dnes přiznala, že uplynulé dva roky nebyly pro sesterské strany CDU a CSU vůbec jednoduché. Předchozí spory podle ní strany oslabily při zářijových parlamentních volbách, v nichž výrazně ztratily.

Merkelová to řekla na sjezdu Křesťanskosociální unie (CSU) v bavorském Norimberku. O to důležitější podle ní je, že nyní obě strany mají shodu na tom, jak postupovat v migrační politice, která je dlouho dělila.

„Ať už tomu věříte, nebo ne, já jsem skutečně ráda, že jsem dnes znovu u vás na sjezdu CSU," prohlásila Merkelová k pobavení delegátů na začátku svého projevu. Narážela tak na svou zkušenost z roku 2015, kdy ji kvůli požadavku tvrdší uprchlické politiky „školil" šéf bavorské strany Horst Seehofer, i na rok 2016, kdy na sjezdu křesťanských socialistů nebyla.

Jak se ale dnes zdálo, někdejší tvrdé spory byly zapomenuty. Delegáti CSU Merkelovou přivítali potleskem a opakovaně oceňovali i její projev. „Silné jsou CDU a CSU vždy tehdy, když jsou jednotné, a proto se vyplatí o tuto jednotu usilovat a bojovat za ni," řekla Merkelová.

Merkelovová ve svém projevu varovala mimo jiné před populismem protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), navázal i předseda CSU a bavorský premiér Seehofer. „I když mi to nevěříš, jsem rád, že tu jsi," řekl kancléřce.

Spory v migrační politice se oběma stranám podařilo překonat až po parlamentních volbách, kdy se dohodly na orientační horní hranici pro příjem uprchlíků v počtu 200.000 ročně.

Sjezd křesťanských socialistů pokračuje v sobotu, kdy by delegáti do čela strany měli znovu zvolit Seehofera. Na bavorského ministerského předsedu mají nominovat místního ministra financí Markuse Södera. Seehofer v čele vlády skončí začátkem příštího roku.

Témata:  Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Horst Seehofer

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy