Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer obhájil post předsedy Křesťanskosociální unie

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) si dnes do svého čela znovu zvolila Horsta Seehofera. Na sjezdu v Norimberku od delegátů obdržel 83,7 procenta hlasů.

Na bavorského premiéra ve volbách v příštím roce už ale znovu tento osmašedesátiletý politik kandidovat nebude. Místo něj strana nominuje bavorského ministra financí Markuse Södera, který také Seehofera začátkem roku ve funkci vystřídá.

Seehofer stojí v čele vlády klíčové spolkové země sousedící s Českem od roku 2008, v posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v zářijových parlamentních volbách. Nakonec se proto rozhodl, že se vzdá funkce bavorského ministerského předsedy, do níž usedne padesátiletý Söder.

Oba vnitrostraničtí rivalové už dali najevo, že budou úzce spolupracovat, aby CSU dosáhla co nejlepších výsledků v bavorských zemských volbách na podzim příštího roku. "Umí to a zvládne to," řekl dnes Seehofer na adresu Södera, který podle něj v bavorské vládě dosud odváděl "bezchybnou práci".

Ve svém zhruba hodinovém projevu Seehofer, podle něhož v rámci CSU začíná nová éra, obsáhle hovořil o úspěších své vlády i Bavorska, které považuje za ráj. Zmínil se také o uprchlické politice, která byla dlouho předmětem sváru mezi CSU a sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Migraci je podle něj třeba regulovat, protože žádná země nemůže přijímat více uprchlíků, než dokáže integrovat. "Kdo u nás chce žít, musí chtít žít s námi, a ne vedle nás nebo dokonce proti nám," prohlásil mimo jiné Seehofer, podle něhož by si země měla zachovat svůj křesťanský charakter.

Témata:  Horst Seehofer Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.