Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie hlásí první svatby homosexuálních párů

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - První homosexuální manželský pár v Austrálii v sobotu utvořily 31letá Lauren Priceová a 29letá Amy Lakerová ze Sydney. Jejich svatba před 65 hosty se konala osm dní poté, co vstoupil v platnost zákon umožňující sňatky párů stejného pohlaví.

Zájemci o uzavření homosexuálních sňatků musí v Austrálii po podání žádosti projít měsíčním čekacím obdobím, Priceová a Lakerová však dostaly výjimku, neboť rodina starší z nevěst přicestovala na obřad z Evropy už tento víkend. Své "ano" si řekly pod květinovým obloukem v Macarthurově parku v Camdenu jižně od Sydney.

Měsíční čekání bylo z podobných důvodů prominuto také Amy a Elise McDonaldovým, které se rovněž v sobotu vzaly v Melbourne. Už dnes je budou následovat Anne Sedgwicková a Lyn Hawkinsová, které spolu žijí dlouhých 40 let. Výjimka z čekací lhůty jim byla udělena vzhledem k tomu, že 85letá Hawkinsová je v konečném stádiu boje s rakovinou vaječníků.

"Anne mě v průběhu toho všeho silně podporovala a to, že se vezmeme, je její způsob, jak říct 'pojďme to konečně udělat'," řekla Hawkinsová.

Témata:  Austrálie svatby homosexuálové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy