Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy a sesuvy na Filipínách zabily 30 lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Manila - Více než tři desítky mrtvých si v centrální části Filipín vyžádaly záplavy a sesuvy půdy, které má na svědomí pomalu postupující tropická bouře Kai-tak.

Představitel úřadu pro likvidaci následků živelních pohrom Sofronio Dacillo dnes podle agentury AP sdělil, že v různých oblastech ostrovní provincie Biliran zemřelo při sesuvech půdy 26 vesničanů. Bouře už se ale přesunula a počasí na ostrově už je klidnější.

Přinejmenším sedm dalších lidí přišlo kvůli Kai-tak o život ve čtyřech dalších centrálních oblastech Filipín. Zemřeli buď při sesuvech, nebo při záplavách.

Další tři desítky lidí se pohřešují po velkém sesuvu ve městě Naval na západním pobřeží ostrova Biliran. "Z blízké hory se odtrhl velký blok půdy a spolu s balvany, stromy a vodou se zřítil dolů," uvedl podle agentury DPA mluvčí místní policie.

Bouře už přiměla kolem 90.000 lidí, aby opustili své domovy a uchýlili se do nouzových úkrytů. Nepříznivé počasí také znemožnilo tisícům Filipínců cesty k oslavám Vánoc mezi jednotlivými ostrovy, protože byla přerušena letecká i lodní doprava.

Témata:  Filipíny povodně sesuv půdy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy