Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za situaci uprchlíků můžou Evropani, udeřila organizace

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis – Amnesty International se výrazně pustila do kritiky Evropské unie, když blok označila za spoluviníky hrůzné situace, ve které se ocitají uprchlíci v Libyi. Politici svým jednáním měli vytvořit prostředí nahrávající do karet zločincům a pak nad situací zavřeli oči, tvrdí organizace. V některých případech označila Evropany za komplice v obchodu s lidmi, když evropské peníze jdou přímo na asistenci libyjské pobřežní stráže.

„Evropské vlády se vědomě podílí na mučení a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů uvězněných v libyjských táborech v nelidských podmínkách,“ prohlásila Amnesty International. Podle organizace se Evropská unie má aktivně podílet na podpoře sofistikovaného systému vykořisťující lidi, když svými penězi uplácí pobřežní stráž, pašeráky a místní autority, aby zabránili uprchlíkům v cestě do Evropy.

„Tisíce lidí jsou v nemilosti místních pašeráků, stráže a úředníků, kteří pracují společně za cílem co největšího finančního zisku,“ řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty pro Evropu. Sám však dodává, že vlády o některých zrůdností zatím neví, ale i nevědomostí je člověk vinen, a právě to z nich dělá komplice v obchodu s lidmi. Zároveň vyzval Dalhuisen vlády k tomu, aby přehodnotily svůj postoj a vytvořily legální cestu pro stovky tisíc uprchlíků.

„Evropa musí trvat na tom, aby Libye přestala zavírat uprchlíky a migranty. Aby z vězení okamžitě propustila všechny zadržené cizí národnosti,“ komentoval Dalhuisen. Podle něj podporou libyjských autorit v zadržení uprchlíků ukázala Evropa svou tvář a priority, kde zavření středozemní cesty je mnohem důležitější, než dobře stovky tisíc postižených.

Amnesty International dále uvedla, že pobřežní stráž vycvičená v Evropě a za evropské peníze se přímo podílí na obchodu s lidmi a spolupracuje s pašeráky. „Vytvořili tak síť, kde jsou uprchlíci a migranti každodenně vystavení násilí a hrozbám,“ uvádí organizace ve zprávě, kde uvedla stovky výpovědí očitých svědků.

Dotazovaní uprchlíci uvedli, že oficiální i neoficiální orgány spolu spolupracují a přehazují si chycené migranty na moři. Úředníci údajně vědí o obchodu s lidmi, ale nic nepodniknou, protože z toho mají sami profitovat. Chycení uprchlíci na moři jsou pak automaticky vrácení na libyjské pobřeží, kde je zavřou do detenčních ústavů. Úroveň těchto zařízení je přitom leckdy ještě horší než v uprchlických táborech.

Témata:  uprchlíci AI (Amnesty International) Libye

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy