Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně zatkli exčleny muslimské armády, prý páchali zvěrstva na Srbech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Sarajevo - Speciální jednotka bosenské policie zadržela šest lidí. Podle sdělení prokuratury jsou obviněni mimo jiné z válečného zločinu proti civilnímu obyvatelstvu v letech 1992-1995, z válečného zločinu proti zajatcům a z nabádání ke spáchání trestného činu.

Policie zasahovala v oblastech měst Kakanj a Ilijaš severně od Sarajeva. Regionální televize N1 k zadrženým uvedla, že jde o bývalé příslušníky teritoriální obrany (TO) a bosenské armády (ARBiH), tvořené převážně Muslimy (dnes Bosňáky).

Konkrétně jsou podezřelí, že se 10. června 1992 u Ilijaše zúčastnili útoku na vesnici Čemerno obývané Srby. Zavraždili při tom tři desítky lidí, z toho přibližně deset žen. Nejmladší oběti bylo 16 a nejstarší 80 let.

Před dvěma týdny média informovala o zadržení 13 jiných bývalých příslušníků TO a ARBiH muslimské (dnes bosňácké) národnosti. Jde o osoby podezřelé z válečných zločinů spáchaných rovněž na srbském obyvatelstvu, a to v oblasti města Konjic. Obviněny jsou z vražd, mučení, znásilňování, pronásledování a vyhánění.

Témata:  Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii válečné zločiny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy