Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpravodajka pro lidská práva z OSN nesmí do Barmy

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ženeva - Barmská vláda odmítla spolupracovat se zvláštní zpravodajkou OSN pro lidská práva a nevpustí ji na své území. Jihokorejská psycholožka I Jang-hi se chystala Barmu navštívit v lednu. Chtěla řešit situaci v Arakanském státu, který je domovem muslimských Rohingů.

"Prohlášení o nespolupráci s mojí misí lze vnímat pouze jako silnou známku toho, že se v Arakanském státě stejně jako ve zbytku země musí dít něco hrozného," uvedla I Jang-hi.

Připomněla, že ještě nedávno do Barmy zavítat směla. Poznatky z místa shrnula v červencové zprávě, kterou však podle ní nyní barmská vláda označuje za zaujatou.

Barmská armáda zahájila tažení proti Rohingům v Arakanském státě po útocích rohingských povstalců na stanoviště bezpečnostních sil 25. srpna. Armáda popírá, že by útočila na civilisty, a tvrdí, že naprostá většina zabitých Rohingů byli "teroristé".

Svědkové z řad statisíců Rohingů popisují, že vojáci zabíjeli, mučili a znásilňovali barmské civilisty. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn na začátku prosince řekl, že operace barmské armády proti Rohingům nesou známky genocidy.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) lidská práva Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy