Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Peru Kuczynski odvolán nebyl. Chtěla ho sesadit opozice, sama má problém

Peru
Peru
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lima - Prezident Peru ustál hlasování o odvolání, kterému čelil v důsledku podezření z korupce. K tomu, aby byl Pedro Pablo Kuczynski sesazen, bylo v kongresu zapotřebí 87 hlasů. Nakonec pro jeho odchod hlasovalo o osm zákonodárců méně.

Kuczynski (79), který dříve pracoval jako bankéř na Wall Street, již dříve odmítl výzvu k dobrovolnému odchodu. V noci na čtvrtek řekl v televizi, že snaha o jeho sesazení je pokusem o převrat ze strany pravicové opozice.

Opozice ve středu zveřejnila dokumenty, podle nichž Kuczynski v letech 2004 až 2013 dostal od brazilské stavební firmy Odebrecht přes 780.000 dolarů (asi 17 milionů Kč). Prezident, který v letech 2004 až 2006 zastával nejprve úřad ministra hospodářství a později premiéra, tvrdí, že peníze obdržel legálně za poradenskou činnost. Původně však popíral jakékoliv vazby na Odebrecht.

Proti jeho dovolání nakonec hlasovalo 19 zákonodárců, 21 se zdrželo hlasování a dalších deset se jich nedostavilo. Debata před hlasováním, v níž se prezident hájil, trvala deset hodin.

Opozice také čelí skandálu kvůli Odebrechtu. Prokuratura vyšetřuje podezření, že nejsilnější opoziční strana Fuerza Popular (Lidová síla) vedla dvojí účetnictví, aby zakryla černé peníze na volební kampaň v roce 2011. Ty údajně dostala právě od Odebrechtu. Její šéfka Keiko Fujimoriová loni těsně prohrála s Kuczynským ve druhém kole prezidentských voleb.

Témata:  Peru

Aktuálně se děje

11. května 2024 10:54

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Emír rozpustil parlament

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy