Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont je ochoten jednat s Rajoyem, musí se ale sejít jinde než ve Španělsku

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Brusel/Madrid - Katalánský expremiér Carles Puigdemont je připraven k dialogu se španělským premiérem Marianem Rajoyem kdekoli kromě Španělska, kde mu hrozí zatčení. Jednat chce o důsledcích uplatnění ústavního článku 155, na jehož základě Madrid převzal správu Katalánska.

"Ze zřejmých důvodů jsem připraven setkat se s panem Rajoyem v Bruselu nebo na jakémukoli jiném místě v Evropské unii kromě Španělska," řekl dnes Puigdemont na tiskové konferenci v Bruselu. Ve Španělsku mu hrozí stíhání za vzpouru. Spolu s několika členy katalánské vlády uprchl v říjnu do Belgie. Podle Puigdemonta čtvrtečními volbami začala pro Katalánsko "nová éra". Také prohlásil, že dostane-li od Madridu záruky, do Španělska se vrátí.

O pozastavení článku se Puigdemont zmínil už ve čtvrtek, kdy se ukázalo, že separatistické strany získaly ve volbách dost hlasů na sestavení vlády. Podle výsledků mají 70 ze 135 mandátů. Vítězem voleb je sice strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska, ale spolu se spojenci má jen 57 mandátů.

Rajoy dosud se separatisty jednat odmítal, dokud nebudou své politické cíle hájit v rámci španělské ústavy. Ta jednostranné odtržení žádného ze španělských regionů nepovoluje.

Témata:  Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy