Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běloruský prezident Lukašenko vydal dekret, zemi má změnit v ráj digitální ekonomiky

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Foto: News.com.au

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vydal v pátek dekret, v němž nabídl velkorysé daňové úlevy a další pobídky firmám z oboru informačních technologií. Prezidentův krok má povzbudit používání digitálních měn.

Bělorusko zlegalizovalo transakce v digitálních měnách v rámci snahy povzbudit růst soukromého sektoru a přilákat zahraniční investice, poznamenala agentura Reuters.

Sám Lukašenko uvedl, že cílem jeho dekretu o digitální ekonomice je vytvořit "jedinečné konkurenční výhody pro přilákání technologií, kapitálu a talentů z celého světa". "Tento dekret dá Bělorusku náskok na cestě rozvoje," řekl při setkání s podnikateli.

Kryptoměny bývají nestabilní, s prudkými pády každé čtvrtletí. Lukašenkův dekrekt představuje prudký zvrat v běloruské ekonomice, řízené vládou v sovětském stylu, s většinou podniků vlastněných státem a trpící závislostí na ruských úvěrech a zvýhodněných cenách surovin a energií.

"Pro Bělorusko je to průlomový dekret," řekl vedoucí běloruské odbočky Microsoft Anton Mjakišev. Podnikatel a investor v informačních technologiích Viktor Prokopenja přirovnal podle ruské redakce BBC běloruský krok k digitální ekonomice k používání střelného prachu ve válkách.

Na internetu znějí ale i skeptické předpovědi ve stylu "přáli si to nejlepší, ale dopadlo to jako vždycky", tedy špatně. Vtipálci žertují, že Bělorusko je "kryptosociální stát", v narážce na nedostatky dosavadního sociálního systému.

Témata:  Bělorusko Alexandr Lukašenko ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy