Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron nevyloučil posílení jednotek v Sahelu: Bitva s islamisty ještě není vyhraná, upozornil

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Niamey - Francouzský prezident Emmanuel Macron při sobotní návštěvě Nigeru připustil možnost posílení bojových jednotek v oblasti afrického Sahelu v případě potřeby v boji proti islámským radikálům.

Pro Macrona je boj s islamisty v Africe jednou z priorit zahraniční politiky a Francie má v oblasti - v Mali - 4000 vojáků. "Bitva dnes není ještě vyhraná," upozornil Macron podle agentury Reuters.

Paříž také prosazuje projekt jednotné africké mise G5 Sahel, která sdružuje Mali, Mauritánii, Niger, Burkinu Faso a Čad a která by výhledově umožnila Francii svůj kontingent zmenšit. Africké státy v G5 mají přispívat vojáky, bohaté země světa pak financemi.

Francie v Mali v roce 2013 zakročila proti povstání na severu země. Povstání etnických Tuaregů začalo v Mali v roce 2012 s cílem vytvořit nový stát. Do situace se postupně vmísili bojovníci Al-Káidy, kteří obsadili některá města, v nichž začali uplatňovat islámské právo šaría.

Nyní v Sahelu operuje řada islamistických skupin. V březnu se tam spojily tři hlavní teroristické skupiny s vazbami na Al-Káidu. Radikálové zůstávají nebezpeční i navzdory přítomnosti mise OSN (MINUSMA), která čítá více než 10.000 příslušníků.

Témata:  Emmanuel Macron Francie Niger Mali

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy