Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie se musí spojit s Ruskem a vytvořit velkou koalici, navrhuje Schröder

Schröder, Gerhard
Schröder, Gerhard
Foto: YouTube

Berlín - Stabilní Německo je základem pro stabilní Evropskou unii, proto by mělo co nejdříve dojít k vytvoření vlády. A Rusko? S tím je potřeba se spojit, ne proti němu vést boj. To si alespoň myslí bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Řekl to v rozhovoru pro server Deutsche Welle.

Evropa potřebuje mít ve svém středu stabilní Německo, proto by bylo rozumné co nejdříve jmenovat vládu. A vzhledem k nastalým okolnostem to vypadá na jedinou možnost - vytvoření velké koalice. To si myslí bývalý německý kancléř a člen Sociálnědemokratické strany (SPD) Gerhard Schröder.

Své straně doporučuje přidat se do koalice, ne "dělat cirkusové kousky". Na otázku, jaký kurz by měla nová německá vláda zvolit ve vztahu k Rusku, Schröder odpověděl, že je třeba zajistit "spolupráci namísto konfrontace".

"Myslím si, že to je rozumný postup. Potřebujeme nějakou novou politiku, která bude všechny uklidňovat, sjednocovat a spolupracovat. Je nejvyšší čas, takřka za pět minut dvanáct!" domnívá se Schröder.

Bývalý kancléř dodal, že se zasazuje o to, aby v souladu s tím, co se děje na východní Ukrajině, "byly krok po kroku rušeny sankce proti Rusku namísto toho, aby se přemýšlelo o jejich zpřísnění".

"Pokud dojde k výměně zajatců a stažení těžké techniky, což samozřejmě zkontrolují příslušní lidé, pak by bylo potřeba reagovat ve smyslu: 'Dobrá, vidíme dobrou vůli a chtěli bychom ji odměnit, proto postupně budeme rušit sankce.' Jinak tyto sankce, jak ostatně potvrdily ekonomické instituty, škodí především Německu," uvedl v rozhovoru pro DW Schröder.

Na otázku, zda by zpoždění při sestavování vlády v Německu mohlo ohrozit německo-ruský projekt plynovodu, Schröder odvětil, že má pocit, že každá vláda se na tuto úlohu bude dívat jako na ekonomický projekt a podpoří ho stejně jako současná kancléřka a ministr zahraničních věcí.

"To je věc, která mě opravdu netrápí," dodal Schröder.

O sestavování vládní koalice si myslí, že je logické, že se objevily těžkosti, jelikož země má poprvé v historii šest parlamentních stran, z nichž dvě jsou považovány za "nevhodné k vytvoření koalice".

"Na jednu stranu tu máme Stranu levice, na druhou Alternativu pro Německo (AfD). Proto to bude složitější. To je také důvod, proč říkám každé straně, že se tato situace nedá obejít. Musejí převzít zodpovědnost! Musejí přesvědčit společnost, že je to nezbytné! Proto to musejí udělat co nejdříve, protože Evropa to potřebuje," vzkázal Schröder.

Na závěr dodal, že Evropa potřebuje silnou Francii, kterou "díky panu Macronovi má".

"Evropa ale rovněž potřebuje i stabilní Německo, proto si myslím, že by bylo rozumné co nejdříve sestavit vládu. A jelikož máme situaci takovou, jakou máme, je to možné jen díky velké koalici. Tak by to mělo být. Nové koalice nebo nové námluvy k ničemu nevedou," uzavřel bývalý kancléř.

Témata:  Gerhard Schröder Německo Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy