reklama

"Írán, Čína, Rusko. Když to tak půjde dál, tak už brzy nebudeme mít hospodářské vztahy s nikým. To je pro zemi závislou na exportu, jako je Německo, nepřijatelné," uvedl Schröder v rozhovoru s německým listem Welt am Sonntag. Suverénní stát si podle něj nesmí nechat diktovat, s kým může obchodovat.

Spojené státy se staví rovněž proti chystanému plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska přímo do Německa a vyhnout se Ukrajině. "To nedělají z lásky k Ukrajině, ale protože sami chtějí dodávat plyn do Německa. Zkapalněný plyn, který je méně kvalitní, ale zato dražší než plyn z plynovodů," uvedl bývalý kancléř.

Schröder je v současnosti mimo jiné předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, zřízeného kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream, a předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Schröder působil ve funkci německého kancléře v letech 1998 až 2005. "Určitě nejsem žádný antiameričan. Ale jádrem mého snažení v zahraniční politice bylo vybojovat a udržet relativní nezávislost na USA," uvedl v rozhovoru bývalý kancléř.