Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle Klimkina by měly sankce EU mířit i na exkancléře Schrödera

Schröder, Gerhard
Schröder, Gerhard
Foto: YouTube

Berlín/Kyjev - Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin se domnívá, že by EU měla vzhledem k silnému napětí mezi Západem a Ruskem zvážit uvalení sankcí také na německého exkancléře Gerharda Schrödera. Ten nyní zasedá v dozorčí radě společnosti Nord Stream a ruského energetického koncernu Rosněfť.

"Je důležité, aby byly sankce nejen proti členům ruské vlády a ruským státním podnikům, ale také proti těm, kteří v zahraničí prosazují Putinovy projekty," řekl Klimkin v rozhovoru pro deník Das Bild. Podle něj je Schröder pro ruského prezidenta Vladimira Putina "celosvětově nejdůležitějším lobbistou", a proto by měla EU zvážit, co v tomto případě může učinit.

Projekt Nord Stream ostře kritizuje Kyjev, protože prý má Rusku umožnit export plynu přímo do západní Evropy, aniž by k němu měla přístup Ukrajina jakožto tranzitní země. Od roku 2017 je Schröder rovněž šéfem dozorčí rady ruského energetického koncernu Rosněfť. Také loni mu prezident Miloš Zeman udělil Řád bílého lva.

Spolková vláda uvalení sankcí vůči exkancléři kvůli jeho ruskému angažmá odmítá. "Spolková vláda, ani spolková kancléřka nevidí žádný důvod k úvahám tohoto druhu," sdělil dnes oficiální stanovisko vlády její mluvčí Steffen Seibert.

Elmar Brok, expert na zahraniční politiku Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, však Bildu řekl, že je skandální že bývalý spolkový kancléř nyní zastupuje zájmy Putina. "A je neuvěřitelné, že to dosud zůstalo bez důsledků ve veřejné diskusi," prohlásil Brok. Poslanec za opoziční Zelené Cem Özdemir řekl, že Schröder "zmutoval na Putinova propagandistu".

Témata:  Gerhard Schröder Německo Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy