reklama

Podle serveru Politico vypadá spolupráce Merkelové s mladým a charismatickým francouzským prezidentem jako nejlepší strategie pro to, aby si kancléřka svoje místo uhájila.

"Macron je možná lepší vizionář, ale Angela Merkelová je nejlepší instalatérkou na světě," řekl pro Politico jeden německý průmyslový pracovník a dodal, že její partnerství s francouzskou hlavou státu jí může pomoci k opětovnému nabytí moci.

Lidé, kteří podle Politica s Merkelovou mluvili, tvrdí, že se německá kancléřka ucházela o svůj čtvrtý mandát nedobrovolně. Původně se voleb zúčastnit nechtěla, názor však změnila poté, co se Donald Trump stal prezidentem Spojených států, což vyvolávalo obavu z "mocenského vakua, které by se vytvořilo v západním světě".

Politico připomíná, že některá média jako například Spiegel nebo Wall Street Journal stáhla mračna nad Merkelovou a její budoucí politickou kariérou. Stalo se to poté, co se stranou CDU/CSU "neuspěla ve vytvoření koalice s liberály a Zelenými".

Jiní poukázali na předpoklad, že jedno desetiletí je časovou hranicí pro úspěšné světové vůdce v minulosti. Jako příklad uvádějí britskou "železnou lady" Margaret Thatcherovou, jejího krajana a kolegu Tonyho Blaira nebo francouzského vůdce po II. světové válce Charlese de Gaulla.

Vypadá to, že Němci stále věří obezřetnému vedoucímu postavení střední vlny, které vyneslo Merkelové přezdívku "Muti". I přes její nešťastnou politiku "otevřených dveří" pro miliony uprchlíků v roce 2015 se zdá, že ji zatím nehodlají nahradit.

Merkelová, jež je kancléřkou od roku 2005, kdy nahradila Gerharda Schrödera, by mohla v budoucnu překonat v délce vládnutí v Německu i takové osobnosti, jakými byli Konrád Adenauer (14 let) nebo Helmut Kohl (16 let).

Server Politico se domnívá, že i přes Macronovo poněkud nezaujaté nadšení může jedině Merkelová nastavit v Evropské unii tu správnou rovnováhu mezi severem a jihem, mezi východem a západem.

"Je i nadále královnou Evropy," hodnotí jeden nejmenovaný diplomat Evropské unie, který s ní jezdí na summity už 10 let a sleduje její práci. Podle svých slov kontaktuje německou kancléřku vždy, když chce něco udělat.

"Kdyby každý z 27 vůdců zemí Evropské unie byl ve vězení a měl by právo na jedinou návštěvu, myslím, že by pozval jednoznačně právě Angelu Merkelovou," řekl diplomat pro Politico.