Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guatemala následuje USA, přemístí velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Ciudad de Guatemala - Guatemalský prezident Jimmy Morales vydal pokyn k přesunu velvyslanectví této středoamerické země v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. O záležitosti hovořil s izraelským premiérem, časovou lhůtu pro přesun amabasády ale neupřesnil.

Americký prezident Donald Trump uznal v prosinci Jeruzalém jako hlavní město Izraele, čímž pobouřil arabský svět a svoje západní spojence.

Ve čtvrtek Valné shromáždění OSN přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět včetně Guatemaly, 35 států včetně České republiky se zdrželo.

Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu. Guatemala je příjemcem velké finanční podpory USA, upozornila agentura Reuters.

Netanjahu dnes vydal poselství na twitteru pro turisty mířící u příležitosti Vánoc na posvátná křesťanská místa - "vítejte v izraelském hlavním městě Jeruzalémě," uvedl mimo jiné.

Témata:  Guatemala Jimmy Morales Jeruzalém

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy