Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané chtějí na Ukrajinu poslat i pušky pro snipery. Jak odpoví Rusko?

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Moskva - Americká média před časem oznámila, že prezident Donald Trump zřejmě schválí prodej protitankových střel Ukrajině. Rusko proti tomu protestovalo, zatím ale nepadlo žádné rozhodnutí o dodávkách obranných zbraní na Donbas.

Spojené státy mají na Ukrajinu údajně dodat 210 protitankových střel Javelin a 35 odpalovacích zařízení v hodnotě 47 milionů dolarů (přes miliardu korun). Součástí zbrojních dodávek má být i prodej velkorážných odstřelovačských pušek M107A1 za 41,5 milionu dolarů. Oficiálně podrobnosti o dodávkách zatím potvrzeny nebyly, případný kontrakt musí schválit Kongres.

Rusko o recipročních opatřeních nerozhodlo. "Žádné rozhodnutí v této otázce nepadlo," odpověděl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na otázku, zda se Moskva chystá posílit zbrojní arzenál "lidových republik" na východě Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničí o víkendu záměr USA kritizovalo. "Ve skutečnosti (toto rozhodnutí) podporuje válečný tábor v Kyjevě, to znamená ty politické síly, které sázejí na silové řešení problému Donbasu," uvedl náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin.

Témata:  Rusko zbraně Ukrajina Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy