Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko posiluje svůj vliv ve Středomoří. Přebuduje syrskou základnu Tartús

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - Horní komora ruského parlamentu dnes ratifikovala dohodu s Damaškem ohledně stálé vojenské přítomnosti Ruska na syrských základnách. Podle senátora Viktora Bondareva bude přítomnost Rusů v námořním konplexu v Tartúsu přínosem pro obě strany.

Ruská armáda podle dohody může po dalších 49 let využívat komplex v Tartúsu, na dobu neurčitou pak leteckou základnu Hmímím. Za souhlasu obou stran může být platnost dohody prodloužena.

Tartús představuje jedinou námořní pozici Ruska ve Středozemním moři a zároveň jediné podobné zařízení, které má Rusko mimo území bývalého Sovětského svazu. Momentálně je podle agentury Reuters příliš malé na to, aby zde mohly kotvit větší vojenská plavidla.

Podle nové dohody má být zařízení rozšířeno na plnohodnotnou námořní základnu a Rusko zde bude moci mít až 11 lodí, včetně křižníků s jaderným pohonem. Ruské námořnictvo rovněž získalo přístup do syrských vod a přístavů.

"Budeme schopni zajistit bezpečnost v regionu a strategické odpuzování, což je v zájmu Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí a zároveň vylepšuje pozice Ruska ve Středozemním moři," řekl senátor Bondarev, "Minulý týden schválil vrchní velitel (prezident Vladimir Putin) strukturu a základny v Tartúsu a (letecké základny) Hmímín. Začali jsme tam vytvářet trvalou přítomnost," uvedl odděleně agentuře Ria Novosti ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Témata:  Sýrie Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy